pondělí 7. srpna 2017

Houbová omáčka a hrnkový knedlík


Klasická houbová omáčka ... další z jídel, která si vařím jenom sama pro sebe, protože jsou tam co? Ano, správně, houby :-D . Udělám si jí vždycky plný kotel, jím ji z hlubokého talíře, trhám si do ní buď knedlíky nebo rozpeky.   A jím to všechno lžící :-D Nejvíc mi chutná jenom jemná, bez masa a vývaru. Houby nerestuji, dost mi to pak celé chuťově připomíná smaženici.



Na přípravu budete potřebovat:

Omáčka:

250 g nakrájených čerstvých hřibů
1 menší cibule
1 sladká smetana
1 PL kysané smetany
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
máslová jíška z 1 PL másla a 2 PL hladké mouky
sůl

Postup přípravy omáčky:

Cibuli nakrájejte najemno, vložte ji spolu s houbami do hrnce, přilijte 3/4 l vody, vhoďte koření a osolte. Vařte 15 minut (pokud máte houby, které modrají, doporučuje se doba tepelné úpravy 25 minut). Mezitím připravte světlou jíšku a nechte vychladnout.
Vlijte sladkou smetanu, v kysané rozmíchejte nejprve pár lžic horké omáčky, aby se vám nesrazila. Pak přidejte i ji. Vmíchejte jíšku, dochuťte a vařte ještě cca 10 minut.


Knedlíky (pro 4 osoby):

(hrnky o objemu cca 300 ml)
3 starší rohlíky
1 hrnek hrubé mouky (můžete dát i půl na půl polohrubou a krupičku)
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
3 vejce
sůl
tuk a mouka na vymazání a vysypání hrnků

Postup přípravy knedlíků:

V misce smíchejte nejprve vejce s mlékem, mouku, prášek do pečiva a sůl. Rohlíky nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a přidejte ke směsi. Důkladně promíchejte a nechte alespoň 15 minut odstát.
Hrnky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou vyklepejte. Naplňte směsí do 3/4.
Do širšího, vyššího hrnce naskládejte hrnky, nalijte vodu do poloviny hrnků, poklici položte na rozloženou utěrku a rohy složte nahoru k uchu. Při vaření vám tak voda nebude stékat na knedlíky.
Knedlíky vařte 25 až 30 minut, zkuste špejlí. Po uvaření je vyklopte z hrnků a nakrájejte jen tolik, kolik sníte, mají tendenci osychat. Zabalte zbytek do mikrotenového sáčku ;-)
Kedlíky se mohou připravit i se sněhem z bílků, takže nejprve oddělte žloutky a sníh vmíchejte do směsi opatrně až před dáváním do hrnků.

4 komentáře:

  1. MŇAM ...hned bych si dala mít houby, M.

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tu miluji. Akorát dělám jen ze sladké smetany a dochucuji citronem. Tedy, když mám houby od sousedů. :-D Že, Andrej :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm hned bych si dala. Čím nahradit knedlíky (bezlepkáč se hlásí)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pokud bezlepkově, tak kus hovězího :-D Ne,dělám si legraci. Já naštěstí bezlepkově vařit nemusím, ale určitě na netu najdete i knedlíky bez lepku.

      Vymazat