úterý 15. listopadu 2016

Zauzený losos s koprovou tatarkou


Měla jsem vymyslet recept k nové Tatarce Delikátní od Hellmann´s #DelikatniVyzva ve spojení s lososem. Nám nejvíc chutná losos doma zauzený a tatarka je výborná tak, jak je, takže co s tím? No lososa jsem zaudila a jelikož k rybě pasuje kopr, bylo jasno. Netřeba kombinovat příliš mnoho chutí ;-)


Na přípravu budete potřebovat: 

filet z chlazeného lososa
hrubou mořskou sůl ( cca 3PL )
hrubší třtinový cukr ( cca 1PL )
čerstvě mletý pepř

Tatarku Delikátní od Hellmann´s
čerstvý kopr

Postup přípravy :

Lososa si zaudíme v pohodě doma. Stačí širší starší hrnec, pařák a hrstička hoblin z tvrdého dřeva, hodícího se na uzení ( buk, dub, ovocné stromy ). A dělat samozřejmě pod digestoří, i když zas tolik to nečoudí.
Hrnec vyložíme alobalem, na dno do středu nasypeme hrstičku hoblin, opravdu stačí malá . Na to pak přijde pařák s lososem a hrnec se přiklopí těsnou poklicí. Pokud by vám někudy unikal kouř, překryjte ještě alobalem.

Ale postupně. Nejprve lososa nakrájíme na porce po cca 5cm pruzích. Odstraníme kůži. Ze všech stran je bohatě osolíme a posypeme zlehka cukrem a opeříme. Necháme asi hodinu odležet. Poté porce omyjeme rychle pod tekoucí studenou vodou, nemáčíme dlouho, aby maso nenasáklo vodu a osušíme papírovou utěrkou. Ze strany, kde byla kůže, zlehka potřeme olejem a tou stranou položíme porce na pařák. Přiklopíme a zapneme plotnu. Já dávám zprvu na max (9) a jakmile se objeví kouř stáhnu (7) a nechám cca 8 minut. Pak rychle odklopím, sáhnu na maso a pokud už je zlaté, pevné a jen slabě pruží, je hotovo. Jinak ještě přiklopím tak na dvě minutky.
Do tatarky vmícháme posekaný čerstvý kopr a podáváme k lososovi a třeba pečeným bramborům či bagetce.




Žádné komentáře:

Okomentovat