čtvrtek 9. června 2016

Zapékaný ( gratinovaný ) květák v sýrovém bešamelu


Květák je skvělá zelenina, jde z něj udělat výborná polévka, mám na blogu hned dvě, jednu s pečeným česnekem a druhou se slaninou , pak samozřejmě v trojobalu pečený v troubě a také různě zapékat. Miluju ho taky nakládaný ve sladkokyselém nálevu, budu muset letos vychytat, kdy bude levný a nadělat zásoby. Toho bychom se všichni ujedli ;-) Dnešní recept je květák zapékaný neboli gratinovaný s dvěma sýry.


Na přípravu budete potřebovat:

1 květák rozebraný na růžičky
1 hermelín
100g nivy
pár plátků slaniny ( nemusí být nebo dejte šunku )
cca 400ml mléka
1,5cm plátek másla
2PL hladké mouky
špetka muškátového oříšku
čerstvý tymián
sůl

Postup přípravy receptu:

Květákové růžičky povaříme v osolené vodě do poloměkka, ještě se pak bude dopékat v troubě. Přendáme je do zapékací misky a poházíme kousky slaniny.
Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou postupně zaléváme mlékem a důkladně rozmícháváme hrudky dohladka. Pak přidáme nastrouhané sýry, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem a tymiánovými lístky. Bešamelovou omáčku udržujte stále teplou, jinak vám začne rychle tuhnout.
Květák se slaninou zalijeme bešamelovou omáčkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200C. Zapékáme dozlatova.





2 komentáře:

  1. .....budu muset letos vychytat, kdy bude levný a nadělat zásoby.....Zajímalo by mě jak to chcete udělatat ?? Pokud jej dáte do mrazáku jak ovařený tak i syrový po rozmražení je to nepoživatelné..Velice by mě to zajímalo jaký máte fígl..Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ale psala o květáku na sladkokyselo zavařeném, podobně jako okurky ;-)

      Vymazat