středa 25. května 2016

Jambalaya s bulgurem


Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako kreolské jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní z masa, klobásy chorizo a mnohdy i s mořskými plody a trojkombinace zeleniny jako je řapíkatý celer, paprika a cibule. Její další součástí je rýže, kterou jsem já tentokrát zkusila zaměnit za bulgur, a drcená někdy i čerstvá rajčata.




Na přípravu budete potřebovat:

2 stehenní kuřecí plátky
1 chorizo ( nebo jinou pikantní paprikovou klobásu )
150g vyloupaných čerstvých krevet ( kdo nemá rád mořské plody, může vynechat )
1 červená paprika
1 cibule
2 - 3 řapíky celeru
100ml drcených rajčat
3 stroužky česneku
200ml kuřecího vývaru
2 bobkové listy
zarovnaná 1PL sladké mleté papriky
1KL uzené papriky
špetka drceného chilli 
hrnek hrubého bulguru
zelená petrželka
pár snítek tymiánu
sůl
olej

Postup přípravy receptu:

Kuřecí maso nakrájíme na kousky, krevety vyloupeme a očistíme, chorizo nakrájíme na kolečka. Cibuli na jemné kostičky, papriku a celer na proužky.
Nejprve na oleji orestujeme maso, osolíme a přihodíme klobásu. Chvíli opékáme a pak přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, vložíme ke směsi papriku a celer a také orestujeme. Pak zaprášíme paprikami a přilijeme drcená rajčata a vývar, vložíme bobkové listy, tymián, drcené chilli a posekaný česnek. Necháme cca 15 minut probublávat. Nakonec přidáme krevety a asi po dvou minutách vsypeme bulgur. Musí být v pánvi dostatečné množství tekutiny, abyste neměli málo, je třeba podle potřeby přilévat vývar nebo vodu. Necháme asi 5 minut probublávat na mírném ohni vše dohromady, poté odstavíme a necháme přiklopené bulgur vsáknout tekutinu a změknout. Podle potřeby ještě dochuťte. Nakonec vmícháme posekanou petrželku.




1 komentář: