středa 6. dubna 2016

Krůtí stehna na jalovci a bylinkách


To se tak jednou probudíte, přijdete do kuchyně a pípá a svítí na vás alarm u mrazáku pod lednicí. Myslela jsem, že ho někdo nechal otevřený, ale bohužel, kompresor odešel do věčných lovišť :-( Takže všechno přendat do sklepa, kde mám naštěstí mrazáky dva, přerovnat, roztřídit atd. Hlavně se takové věci stávají zásadně, když na to máte nejméně času ... No nic, našla jsem tam i dvě krůtí stehna, tak jsem je hned upekla s pořádnou dávkou jalovčinek, rozmarýnu a tymiánu.




Na přípravu budete potřebovat:

2 krůtí stehna
100g slaniny
2 cibule
1PL jalovčinek
čerstvý tymián a rozmarýn
3 bobkové listy
čerstvě drcený pepř
kousek másla
hladká mouka
sůl

Postup přípravy receptu:

Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme je v pekáčku na másle spolu s bobkovým listem a a pár kuličkami jalovce. Zbytek jalovce nadrtíme najemno v hmoždíři. Stehna osolíme, opepříme, vetřeme do nich podrcený jalovec a poprášíme moukou. Vložíme je do pekáčku ke směsi včetně možného opadaného koření a ze všech stran je opečeme. Podlijeme asi deckou vody, přiklopíme a na mírném plameni dusíme cca 20 minut. Občas obrátíme.
Pak vložíme ještě přiklopený pekáč do trouby vyhřáté na 220C a pečeme půl hodiny. Podle potřeby podléváme nepatrně vodou. Pak odklopíme ( pokud je již maso měkké ) a dopečeme dozlatova. Stehna vyjmeme, výpek zaprášíme asi lžící mouky, důkladně promícháme a ještě provaříme. Podáváme se šťouchanými brambory, kaší nebo bramborovým knedlíkem.




Žádné komentáře:

Okomentovat