pátek 20. listopadu 2015

Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ


Vietnamská kuchyně je u nás na vzestupu. Spousta lidí už si oblíbila jejich národní pokrmy, které se vyznačují co nejčerstvějšími surovinami, krátkou tepelnou úpravou a samozřejmě jídla v tomto podání jsou zdravá.
I já už jsem vyzkoušela pár jejich originálních pokrmů a jak jsem zjistila, příprava není až tak složitá. Spíš se u nás těžko shání čertsvé bylinky, jako jsou vietnamský koriandr, bazalka nebo perila. K nám do Plzně čerstvé bylinky vozí ze SAPA jen jednou týdně, doufám, že poptávka po nich to trošku zvedne . A teď už k receptu na tento skvělý nudlový salát doplněný čerstvou zeleninou, spoustou voňavých bylinek,  hovězím masem a přelitý výbornou zálivkou ;-)
PS: Teď koukám na fotky a jak jsem chtěla, aby byly vidět všechny suroviny, tak jsem tam zasypala nudle. Ale jsou tam , fakt, teda byly :-D




Na přípravu budete potřebovat: 2 porce

rýžové nudle Bún
200g hovězího masa ( kýta, svíčková nebo falešná svíčková )

Na marinádu masa:
2PL rybí omáčky
špetka cukru
čerstvě mletý pepř
1 citronová tráva
2 stroužky česneku
trošku oleje

1 větší mrkev
1/2 salátové okurky
ledový salát
mungo klíčky
hrst nesolených arašídů
sušená cibule
čerstvé vietnamské bylinky ( koriandr, perila, bazalka )

Na zálivku:
1PL cukru
2PL rýžového octa
4PL rybí omáčky
8PL vody
červenáchilli paprička
2 stroužky česneku
pár kapek oleje

Postup přípravy receptu:

Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části.
Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé. Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat.
Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.


Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje orestovat česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout.
Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli orestujeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.
Maso orestujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak minutku z každé strany, jinak bude tuhé.
A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.
Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a orestovanou cibulkou. Přelijeme zálivkou, promícháme a můžeme hodovat ;-)






1 komentář: