sobota 7. listopadu 2015

Thajské jarní závitky


Když jsem byla na kurzu thajské kuchyně, tak jsme mimo jiné připravovali i jarní závitky. Ty se dělají po celé Asii, buď jsou nesmažené nepečené a říká se jim tzv. letní závitky anebo se smaží či nasucho pečou. My jsme dělali jak tepelně neupravené, tak jsme je nasucho opekli na pánvi. Obě varianty jsou narozdíl od smažených i dietní. Ukáži vám i postup při balení, není to nic složitého.




Na přípravu budete potřebovat:

10 listů kulatého rýžového  „papíru“
200 g zelí
1 větší mrkev
100 g hub jidášovo ucho  ( houževnatec, žampiony )
50 g rýžových nudlí
1 větší cibuli nebo jarní cibulky ( pórek )
3 stroužky česneku
50 ml sójové omáčky
50 ml tmavého rýžového octa
čerstvý koriandr nebo thajská bazalka
sůl, pepř dle chuti

Omáčka:

2PL rybí omáčky
1PL rýžového octa
100ml horké vody
třtinový cukt podle chuti
limetková šťáva ( cca 1KL )
1 stroužek česneku
chilli paprička






Postup přípravy receptu:

Zelí, mrkev, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu). Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi s trochou oleje . Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a bazalku. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Rýžový papír krátce namočíme do vody a položíme na navlhčenou utěrku. Naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme. Nejprve přehneme ze stran a poté pevně svineme ( viz. fotky )






Závitky podáváme buď bez další tepelné úpravy nebo je nasucho opečeme na pánvi či usmažíme v oleji.

Na zálivku nalijeme do misky rybí omáčku, ocet, rozmačkáme do ní česnek a nasekáme chilli papričku. Zalijeme horkou vodou a podle chuti dosladíme. Necháme zchladnout a před podáváním přecedíme. Můžeme také podávat se sladkou chilli omáčkou.








6 komentářů:

  1. Zdravím. Moc se mi líbí Vaše recepty na asijskou kuchyni, určitě něco brzo vyzkouším! Nedávno jsem byla na degustačním večeru vietnamské kuchyně a bylo to super! Strašně se mi líbí talíře, na kterých servírujete jídlo. Můžu se zeptat, kde jste tuto sadu koupila a kolik to cca stálo? Já našla zatím jen toto: http://www.utc.cz/cs/jidelni-set-quadrato-19-ks/334393p/ ale přijde mi to docela drahé. :( Tak si nechám poradit ještě od Vás... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se těším, že něco vyzkoušíte, díky ;-) To nádobí už mám asi 15 let, bylo tuším tenkrát objednané z katalogu Magnet. Ale jak říkám, je to už řada let zpět.

      Vymazat
    2. Škoda, zkusím ještě pohledat.. :) Děkuji.

      Vymazat
    3. Výborné,moc děkuji,ale neumím je zabalit :o((jitka

      Vymazat
  2. Práve sme ich do jedli. Parááááda!!! Robota to je trochu babravá, ale robili sme to dvaja. 👍🤗🥢Jasminova ryža k tomu... Mňam 😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tu práci to rozhodně stojí :-) Díky za zprávu

      Vymazat