pátek 20. listopadu 2015

Celerová polévka se slaninovými chipsy

 
Polévka je grunt, jak říkávala moje babička a u nás to platí taky, o to více v zimním období, kdy se jí nejen k obědu, ale i k večeři.  Už jsem mnohokrát psala o manželově lásce k polévkám, tak se tu nebudu dlouze rozepisovat. Tentokrát je na řadě jednoduchá, hustá celerová polévka plná brambor, špenátu a křupavých slaninových chipsů.

 
 
Na přípravu budete potřebovat:

1/2 celeru ( cca 250g)
4 větší brambory
dvě hrsti čerstvého špenátu ( kdo má mangold jako já, použije ten, jen je nutné ho o trochu déle povařit )
1 cibule
plátky slaniny
kousek másla ( asi 1PL)
hladká mouka (1,5PL )
špetka drceného kmínu a muškátového oříšku
1,5l vývaru nebo vody
sůl

Postup přípravy receptu:

Cibuli nakrájíme najemno, brambory na kostičky a celer nahrubo nastrouháme. Na másle zesklovatíme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a upražíme cibulovou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem nebo vodou a důkladně rozmícháme. Pak přidáme celer, brambory, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem a osolíme.
Na suché pánvi vypražíme plátky slaniny a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
Ke konci vaření do polévky vhodíme listy špenátu a už jen mírně povaříme, aby zavadnul.
Polévku podáváme s nalámanými kousky křupavé slaniny.




Žádné komentáře:

Okomentovat