středa 15. dubna 2015

Kančí medailonky s liškami


Zvěřina je velmi chutné, dietní a zdravé maso. Mám hodného souseda, který na mě vždycky myslí, když se trefí :-) Dnes jsem připravovala maso ze hřbetu  mladého kance, maso je krásně měkké a není cítit tolik zvěinou jako starší kusy. Takže pokud budete mít možnost, volte radějí mladší zvíře. Lišky jsem měla z loňska ještě v mrazáku a tak jsem je použila do dnešní omáčky. Ale na lišky při mražení pozor ! Velmi rády hořknou a proto je, jako jediné houby, před mražením oblanšíruji. Pak se nestane, aby zhořkly.  Použitý červený pepř má podobně jako zelený trochu ovocnou chuť a není příliš pálivý.
A pokud nemáte zvěřinu, nezoufejte, můžete klidně připravit i z vepřové panenky :-) 



Na přípravu budete potřebovat:

vykostěný a odblaněný váleček z kančího hřbetu
hrst lišek
3 snítky tymiánu
1-2KL červeného pepře ( kdo nemá rád v jídle celý, může ho rozdrtit v hmoždíři )
100ml vývaru
100ml smetany
sůl a pepř
olej

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájíme na plátky cca 1,5cm široké, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem je opečeme z obou stran, trvá to cca 2 minutky z každé strany. Můžeme i méně, pokud chceme, aby byli uvnitř růžové.  Maso vyjmeme a udržujeme je teplé. Do pánve vlijeme trochu vývaru a necháme ze dna pánve " odmočit " opečené kousíčky. Promícháme a přihodíme lišky, podle velikosti překrájené nebo celé a tymián s červeným pepřem.


Vývar přiléváme po troškách, necháme ho vždy skoro odpařit a lišky asi 10 minut restujeme a dusíme. Osolíme je a přilijeme smetanu. Necháme zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.


Dochutíme. Pokud chcete, můžete maso přidat na konec do omáčky prohřát.




Žádné komentáře:

Okomentovat