úterý 28. dubna 2015

Hovězí loupaná plec na houbách


Dostal se mi do ruky kus parádní prorostlé flákoty, hovězí loupané plece, jako dělané, pro pomalé dušení. A za dvě stovky kilo ... no , nekup to :-) Trochu vám přiblížím jménem jednoho kuchaře, o jaký kus masa se jedná.
Cit.:  Hovězí loupaná plec je přední hovězí maso, které se díky svým vlastnostem může chovat i jako maso ze zadní části zvířete. Jde o paradox, na rozdíl od jiných částí předního masa je loupaná plec velmi šťavnatá a takřka se nedá vysušit. „Hovězí loupaná plec obsahuje hodně kolagenu, jde o krátké maso, které má uprostřed masa šlachu. Není to však šlacha, která se nedá jíst, naopak, je to rosolovitá část, která při vaření zesklovatí a dává  masu chuť. Díky své tukové vrstvě se výtečně hodí na silné a dlouho tažené vývary a omáčky,“ popisuje Jan Punčochář, šéfkuchař Grand Cru Restaurant & Bar. „U tohoto masa je úžasná jeho dostupnost a cena . Hovězí loupanou plec seženete v každém řeznictví a většinou za ni zaplatíte okolo 200 korun za kilo,“ vysvětluje šéfkuchař. Loupaná plec pochází z místa okolo lopatky, kost se z masa odlupuje trhá či odlupuje, což dalo masu i jméno.
Tolik k vysvětlení ( samozřejmě pro ty, kteří dosud nevěděli ), o jaký druh masa se jedná.
Já jsem pro přípravu zvolila jednoduchý recept se sušenými houbami.



Na přípravu budete potřebovat:

4 plátky hovězí loupané plece cca 1,5 - 2cm vysoké
hrst sušených hub
1 cibule
kousek špeku
1PL sušené majoránky ( pokud máte čerstvou, tím lépe )
1 plochá PL čerstvě drceného pepře
2 stroužky česneku
cca 300ml vývaru
hladká mouka
sůl
olej


Postup přípravy receptu:

Plátky masa u šlachy nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme a důkladně opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Tuto část hovězího je dobré připravovat na mírnějším ohni nebo dusit přiklopené v troubě na 170C asi 3-4 hodiny. Já, jakožto vlastník pomalého hrnce, jehož nádobu mohu používat i na sporáku, jsem zvolila přípravu v něm.  Takže nejprve maso z obou stran opečeme na oleji, vyjmeme a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli se špekem a sušené nenamočené houby. Orestujeme a vrátíme maso. Dosypeme zbytek pepře, podlijeme vývarem asi do poloviny výšky masa a necháme provařit. Jakmile začne vývar bublat, přendáme nádobu do podstavce pomalého hrnce, přiklopíme a nastavíme na stupeň II na 3 hodiny. Během vaření doléváme postupně podle potřeby vývar a maso můžeme otočit. Asi v plovině vaření přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přiklopíme, aby neokoralo. Nádobu přendáme opět na sporák ( používejte pod ni mřížku k tomu určenou ! ) a necháme šťávu vydusit na tuk. Zaprášíme moukou, zarestujeme a podlijeme zbytkem vývaru nebo trochou vody. Zmírníme plamen a necháme ještě za občasného promíchání provářet, dokud se tuk nezačne oddělovat. A máme hotovo. Maso můžeme vrátit k omáčce prohřát.
Jako přílohu bych doporučila bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, ale lze i s bramborovým knedlíkem nebo rýží.







6 komentářů:

  1. Krásná porcička a krásně naservírované, sbíhají se sliny. Jste velmi šikovná.

    OdpovědětVymazat
  2. Jdu to zkusit,doufám že se to povede😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasnééé jídlo..včera jsem dělala a budu častěji..Díky.Šárka.

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem natrefila na váš recept a rovnou ho zkusila. Dělala jsem maso v klasické troubě a za 2,5 hodiny bylo hotové. Celkově je jídlo výborné, neskutečná mňamka. I moje dvouletá pořád opakovala mňam, mňam (dávala jsem málo pepře) 🙂. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat