úterý 21. dubna 2015

Bramborová tortilla s chorizem a žampiony ( Tortilla de patatas )


Tortilla de patatas ( vyslovuj " tortija " ) je tradiční španělský pokrm připravující se v základní verzi z brambor, cibule a vajec. U nás bychom to nejspíš nazvali bramborovou omeletou. Narozdíl ale od naši omelety se brambory na tortillu smaží syrové ve vyšší vrstvě oleje a nakrájené na slabší plátky. K bramborům se pak může přidat další zelenina, např. cuketa, chřest, hrášek ... nebo i klobása ( chorizo ), krevety nebo ve šunka Jamón.Tortilla se podává teplá i studená, jako hlavní chod nebo příloha. Vhodná je i na pikniky.
Já jsem dnes připravila verzi s chorizem, žampiony a hráškem. Moc jsem si pochutnala. Můžete obměnit, jak potřebujete a na co máte chuť :-)



Na přípravu budete potřebovat:

6 brambor střední velikosti
2 menší cibule
1 chorizo klobása
hrst nakrájených žampionů
hrst zeleného hrášku ( mraženého )
já jsem ještě přidala pár cherry rajčat, ale nemusí být
4 vejce
sůl a pepř
olej

Postup přípravy receptu:

Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na slabší plátky cca 3mm. Ve velké ( širší ) pánvi rozpálíme větší množství oleje, ale ne úplně tak, aby se plátky rychle usmažily. Raději při mírnější teplotě a smažit déle, aby se tepelně upravily a jen zlehka opekly. Na druhé menší, ale hlubší pánvi orestujeme na oleji nakrájenou cibuli, chorizo a žampiony, osolíme, opepříme. Nakonec ve směsi prohřejeme hrášek. Brambory vyjmeme z oleje ( můžeme osušit přebytečný olej ) a přendáme ke směsi, promícháme, dosolíme a zalijeme rozšlehanými vejci. Necháme na opravdu mírném plameni ztuhnout, poté pánev přiklopíme velkým talířem, obrátíme a z talíře necháme tortillu sklouznout zpět do pánve, aby se opekla i z druhé strany. To už trvá jen chvilku. Krájíme na dílky.




Žádné komentáře:

Okomentovat