pondělí 23. března 2015

Polévka z tuřínu


Tuřín je jedna z nejodolnějších kořenových zelenin, která dobře snáší i studené klimatické podmínky. V období hladomoru byl tuřín pojídán především na venkově a do dnešních dnů je považován za jídlo chudých. U nás není příliš často k vidění na pultech obchodů, mně se ho včera podařilo sehnat v Kauflandu, tak vám přinesu několik receptů, jak tuto chutnou zeleninu upravit.
Začneme polévkou. Tuřín mi chuťově připomíná něco mezi bílou ředkví ( vodnicí ) a kedlubnem . Dá se jíst i syrový, je velmi chutný.  A teď už k receptu...




Na přípravu budete potřebovat:

1/4 většího tuřínu
1 střední brambor
cca 10cm bílé části pórku nebo několik jarních cibulek
kousek másla
100ml smetany
1l vývaru nebo vody
špetka muškátového oříšku
sůl

Postup přípravy receptu:

Tuřín a brambor zbavíme slupky a nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájený pórek nebo jarní cibulky, vhodíme tuřín a brambor, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a zalijeme vývarem. Vaříme doměkka a poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu, provaříme a dochutíme. Při podávání můžeme ozdobit krutony, já jsem do talíře přidala kousky uzeného lososa.





Žádné komentáře:

Okomentovat