pátek 16. ledna 2015

Ztracené ( zastřené ) vejce s vychytávkou


Na přípravu budete potřebovat:

vejce ( měla by být co nejčerstvější )
ocet
voda

Víte jak poznáte čerstvá vejce? Vložte je do nádoby s vodou a které z nich se drží nejblíže dnu ( nebo na něm dokonce leží ), je nejčerstvější. Jinak čím starší, tím více vzduchu obsahuje a je lehčí, tím pádem vyplavává vzhůru. Zkoušela jsem z jedné koupené sady vajec a i v těch byl rozdíl, co se čerstvosti týče.


Postup :

Do mističky nalijeme ocet, vejce do něj vyklepneme. Ocet na povrchu vejce vytvoří neviditelnou slupkou a vejce se zatáhne.


Do hlubšího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile začne vřít, teplotu stáhneme tak, aby jen lehounce probublávala a vytvoříme vařečkou ve vodě vír. Vejce i s octem vlijeme z co nejmenší vzdálenosti na okraj víru a necháme vejce dvě minuty. Poté jej děravou naběračkou vyjmeme a ponoříme do studené vody nebo jej rovnou položíme na připravený pokrm. Případné bílkové " vousy " odsraníme, čím starší vejce, tím více vousů.
Můžeme použít na vejce Benedikt , recept  zde nebo na saláty, do polévek nebo omáček ...

A kdo si stejně netroufne vejce takto udělat, vyklepne vejce do mikrotenového sáčku, těsně nad ním zaváže a dá na 2 minuty do vroucí vody.




Žádné komentáře:

Okomentovat