středa 12. listopadu 2014

Golubce, golubky, holubky ( plněné zelné listy )


Na přípravu budete potřebovat:

hlávku bílého zelí

Na masovou náplň:

750g mletého masa ( mix nebo hovězí )

1 menší cibule
1PL sladké papriky
mletý pepř
sůl

Dále:

2 cibule
1 velký rajčatový protlak
1 zakysaná smetana
8 - 10 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl
olej

Postup přípravy receptu:

Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízneme, aby se nám závitky lépe motaly.
Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora. Viz. obrázky.





V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nám nesrazila.  Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.






5 komentářů:

  1. Mi dáváme do směsi mletého masa ještě rýži.Maso okořeníme pepřem,solí orestujeme (tak 6-8 minut) pak přidáme opláchnutou rýži a chvilinku restujeme s mletým masem.Teprve potom balíme do zelných nebo kapustových listů.2 větší protlaky smícháme s vodou a zalijeme holubce a dusíme dokud nebude rýže měkká.Podáváme s kopečkem kysané smetany:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také dávám ještě rýži k mletému masu. Vždy jsem se jako dítě divila, že k tomu není žádná příloha :-) U nás se jím říká Golubky.

      Vymazat
  2. No jasně, že s rýží...! Jak jinak by dříve nasytili tolik hladových krků. Dělala to tak moje máma, babička i prababička a já podle nich také. Golubce, nebo Holubky jim říkaly.

    OdpovědětVymazat