neděle 7. září 2014

Steak s rozinkovou omáčkou


Na přípravu budete potřebovat:

2 hovězí steaky ( já měla chuck tender), výška cca 3cm po svázání
hrubá mořská sůl
pepř

Na omáčku:
hrstka rozinek či hrozinek ( jak kdo smýšlí)
1PL octa balsamico
2KV worcesteru
50ml griotky
špetka soli
snítka tymiánu
kousek másla
2-3PL vody 

Postup přípravy receptu:

Rozinky přes noc namočíme do griotky.
Steaky by měly být před tepelnou přípravou pokojové teploty. Očistíme je a ovážeme provázkem, aby držely pěkně tvar a byly přibližně stejně vysoké, aby se stejnoměrně propekly. Opepříme je.


Nejprve připravíme omáčku. Všechny ingredience dáme do kastrůlku a necháme cca 15 minut probublávat. Vyjmeme tymián, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme každý podle své chuti. Pokud je omáčka řídká, ještě ji necháme chvilku zredukovat. Nakonec zjemníme kouskem másla.


Steaky pečeme z obou stran na silně rozpálené pánvi se silným dnem. Každý podle toho, jak má rád propečené. Já volím cca 3-4 minuty z každé strany. Samozřejmě podle výšky masa. Vyjmeme je z pánve, zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odležet.
Poznámka:
Musím ještě dodat, že rozinky v tomto stavu mi chutnají velice, přestože jejich konzistenci v pevné stavu a v moučnících nevyhledávám :-) 




Žádné komentáře:

Okomentovat