pátek 3. července 2015

Slávky


Určitě se mnou budete souhlasit, že mořské plody prostě chutnají nejlépe u moře. A o to víc, když si je sami nalovíte. Objevila jsem jedno staré molo, kde jich byly tisíce. Tak jsem neodolala a pár jich naloupala. Musela jsem je očistit, což dalo strašnou práci. Musí se zbavit všech " vousů " a nečistot, párkrát propláchnout, abychom nechroupali písek a pak teprve začít s vlastní přípravou. Ale v obchodě je seženete určitě už očištěné, tak vám ta strašná práce odpadne ;-)


Neočištěné slávky
Na přípravu budete potřebovat:
1kg slávek
1malá cibule
2 stroužky česneku
2 rajčata ( nejlépe masitá )
300ml suchého bílého vína
hrst posekané petrželky
olivový olej
Postup přípravy receptu:
Dobře očistíme a propláchneme slávky od všech nečistot. Nejlépe jdou očistit jemnou drátěnkou. Otevřené slávky vyhodíme. Najemno nakrájenou cibuli zesklovatíme na olivovém oleji, pak přidáme také najemno nakrájený česnek, malou chvilku orestujeme a vhodíme slávky. Zalijeme vínem a přiklopíme. Necháme vařit dokud se slávky neotevřou. Občas zavřeným hrncem trochu zatřeseme. Rajčata nakrájíme na malé kostičky. Otevřeme hrnec, přidáme rajčata a necháme chvilku redukovat šťávu. Nakonec vmícháme posekanou petrželku. Nesolíme, slávky pustí vlastní slanou šťávu. Pokud jsou slávky neotevřené, odstraníme je. Podáváme s bagetkou, kterou si namáčíme ve výborném sosíku.



Žádné komentáře:

Okomentovat