úterý 21. července 2015

Likér z višní a černého rybízu ( griotka )


Domácí griotku jsme dělávali vždy jen z višní. Byla skvělá. Jenže višní všude ubývalo, dneska natrhám tak misku a někdy ani ne plnou. Tak jsme vyzkoušeli před dvěma lety přidat černý rybíz a likér je opravdu luxusní. A hlavně, pak to nacucané ovoce, to je síla ... :-D


Na přípravu budete potřebovat:

2kg višní a černého rybízu ( nebo pouze višní, pokud máte )
100g plátků mandlí
kůra z poloviny pomeranče a jednoho citronu ( použijte třeba škrabku na brambory )
1l rumu Božkov
500g cukru
koření naměřte v běžné sklence na pití, cca 3cm vrstva, vše vcelku : skořice ( nalámejte na menší kousky) , hřebíček a plátky zázvoru


Postup přípravy receptu:

Omyté ovoce, koření, mandle a kůry vložíme do velké sklenice, cukr rozmícháme v rumu a nalijeme na ovoce. Uzavřeme a necháme v místnosti při pokojové teplotě stát 6 týdnů. Občas promícháme. Pak přes plátýnko slijeme do skleněných láhví a uzavřeme.




5 komentářů:

  1. Andrejko, ty jsi kouzelnice. Úplně se vidím, jak ho v zimě pocucávám u krbu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatuško díky. Stačí jedna sklenka a miska nacucaných bobulek :-D

      Vymazat
  2. Andrej, krásné fotky! Na griotku si pamatuji ještěz mladších "pařících" Let :-) Měj se krásně! Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to skvěle, do toho se pustím! Jenom.. 3 cm vrstva koření v klasické sklence celkem, nebo 3 cm od každého? Tušim, že celkem, ale pro jistotu :) díky

    OdpovědětVymazat