pondělí 13. července 2015

Candát na másle s pažitkovou omáčkou


Byli jsme o víkendu s klukama a partou přátel rybařit, tak jsem přivezla domů nějaké vzorky. Dnes na jídelníčku tedy candát. Naše snad nejlepší česká ryba, v obchodě za něj zaplatíte až 360,-Kč za kilo, hrůza ... Rybu je dobré ostrým nožem vyfiletovat, pak nebudete mít problém s žádnou kostí, všechny zůstanou u páteře. Dravce je nejlepší připravovat co nejjednodušeji, protože mají opravdu skvělé maso.


Na přípravu budete potřebovat:

1 candát upravený na filety
1 šalotka nebo malá cibulka
kousek másla + 1PL oleje
3PL suchého bílého vína
150ml smetany
čerstvá pažitka
sůl


Postup přípravy receptu:

Filet překrájíme na menší kusy a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm nejprve kůží dolů opečeme z obou stran. Když dáváte rybu kůží na pánev, vždy ji rukou přitiskněte ke dnu, aby se pak kůže nekroutila a opekla se rovnoměrně. Pak rybu vyndejte a uchovejte v teple. Do pánve ( pokud je potřeba ) přidejte kousek másla a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Zalijte ji vínem a nechte odpařit. Pak přilijte smetanu a trochu zredukujte, osolte a nakonec vmíchejte posekanou pažitku.  Do omáčky je dobré taky nakonec přidat malinko najemno nastrouhaného křenu.




Žádné komentáře:

Okomentovat