TISK RECEPTU

Stránky

pátek 6. února 2015

Klasický španělský ptáček


Španělský ptáček je oblíbené české jídlo připravované z hovězího masa. Navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Je to dušený závitek z roštěnky v omáčce, naplněný anglickou slaninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem a podobající se ptáčku. Podává se s kynutými nebo s houskovými knedlíky nebo s rýží. Historie Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa plnění sardelkou a žemlí. Františky Hansgirgové Nová česká Kuchařka z r. 1869 uvádí jako náplň sardelkou potřeného hovězího masa pouze slaninu. Španělský ptáček v dnešní podobě je znám od 50. let minulého století, kdy byl název, v nově vytvářených normách veřejného stravování, použit právě pro hovězí závitek ( zdroj Wikipedie )


Na přípravu budete potřebovat:

4 plátky hovězí roštěné nakrájené přes vlákno
1 vejce
slanina nebo špek vcelku
uzenina ( klobása, párek, špekáček ... )
kyselá okurka ( podle velikosti 1-2ks )
plnotučná nebo dijonská hořčice
1 velká cibule
cca litr vývaru nebo vody
olej nebo sádlo
pepř a sůl
hladká mouka


Postup přípravy receptu:

Vejce uvaříme natvrdo, rozčtvrtíme, slaninu, uzeninu a okurku nakránáme na špalíky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hočicí. Poklademe vejcem, okurkou, slaninou a uzeninou a svineme do závitku. Sepneme jehlou nebo upevníme provázkem.
Na sádle nebo oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli dohněda, je lépe ji restovat na mírnějším plameni a delší dobu, abychom získali tmavší základ pro omáčku. Promícháváme ji cca 10 - 15 minut . Pak vložíme závitky a ze všech stran je opečeme. Podlijeme asi třetinou vývaru, přiklopíme a na mírném plameni dusíme hodinu a půl. Občas závitky otočíme a podléváme vývarem. Když jsou závitky měkké, vyjmeme je ( dobře je přikryjeme, aby nám neoschly ), zesílíme plamen a výpek vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou, orestujeme ji a zalijeme chladným vývarem. Dobře rozmícháme a prováříme ještě asi půl hodiny i déle. Já do omáčky k dochucení ještě přidávám lžičku hořčice, dosolíme a opepříme. Vrátíme prohřát závitky zbavené provázku či jehly.



1 komentář:

  1. V Spanielsku je toto jedlo bezne pripravované v domácnostiach (nie v restauráciách) a jeho názov neobsahuje slovo "spanielsky", ale to este neznamená, ze nemôze mat pôvod v Spanielsku. Pripravuje sa z hovädzieho mäsa (Rollitos de ternera) podobne ako je tento recept známy este z Ceskoslovenska.
    V Taliansku existuje obdoba s názvom Involtini.

    OdpovědětVymazat