úterý 20. ledna 2015

Vídeňské brambory


Na přípravu budete potřebovat:
 
500g brambor
150g slaniny
1 velká cibule
cca 100ml smetany na vaření
zelená petrželka
sůl
popř. malý kousek másla 


Postup přípravy receptu:

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím nakrájíme na kostičky cibuli, slaninu a posekáme petrželku. Na pánev dáme orestovat slaninu, pak přidáme cibuli a necháme ji zezlátnout. Pokud je potřeba, přidáme malý kousek másla.
Když jsou brambory měkké, slijeme je a promícháme na pánvi s cibulí a slaninou. Přilijeme smetanu, promícháme, necháme zredukovat, podle potřeby dosolíme a nakonec posypeme zelenou petrželkou.
Podáváme jako přílohu, ale klidně může být i jako hlavní chod, pokud někdo nevyžaduje maso :-)
Poznámka:
Recept je z knihy Stoletá kuchařka a je uváděn z roku 1910



6 komentářů:

  1. Vážená,Vaše recepty jsou pro mě velkou inspirací a "oživením" léta zaběhlého jídelníčku .Díky za Vaši činnost:o))))babča Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, jsem moc ráda, že jsem pro Vás inspirací, kvůli tomu to všechno sepisuji. Díky Vám za velmi milou zprávu.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Andreo, vždy když nevíme co vařit, otevřeme Vaše recepty a ještě nikdy se nestalo, že bychom v nich nenašli inspiraci na vynikající pokrm. Díky Vám moc a jen tak dále...jen to tu pro nás všechny sypte...:-)
    Ruda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rudo, moc Vám děkuju za milou zprávu, takové se čtou moc hezky :-)

      Vymazat
  4. Krásný recept.... zapečené brambory se smetanou jsou vydatným, chutným a finančně nenáročným obědem. Jsem rád že se někdo nebojjí prezentovat i relativně pracné nebo časově náročné recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuji za zprávu;-) Jenom, tenhle recept není zrovna z těch pracných a časově náročných. Naopak. Ovšem vydatné to teda je, to zas jo :-D

      Vymazat