úterý 6. ledna 2015

Losos ( a pstruh lososovitý ) v teriyaki marinádě


Na přípravu budete potřebovat:

cca 300g filetu z lososa  ( já jsem připravovala i 200g pstruha lososovitého )

Na marinádu:

75ml sójové omáčky
2PL medu
1 - 2PL bílého vinného octa ( podle chuti )
1 stroužek česneku
kousek zázvoru
+ trocha vody a škrobu na pozdější zahuštění omáčky

Postup přípravy receptu:

Maso nakrájíme na porce, nesolíme. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu. Sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Pak marinádu nalijeme na rybu a necháme min. půl hodiny marinovat.


Poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme. Přilijeme trochu vody na zředění ( marináda má hodně intenzivní chuť ), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu. Odstavíme, už dál nevaříme.
Rybu opatrně opékáme ze všech stran,  v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat ( i mně se to trochu zpočátku podařilo ). Losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý.
Podáváme přelité omáčkou, s rýží a třeba tímto asijským salátem recept zde.
Poznámka. Za sebe musím říct, že mi z obou ryb více chutnal ten pstruh :-)


.



Žádné komentáře:

Okomentovat