pátek 15. srpna 2014

Kvašáky z přerostlých nakládaček


Na přípravu budete potřebovat:

přerostlé okurky nakládačky, množství takové, aby se vám vešly do 3litrové sklenice
3l vody a 5vrchovatých PL soli
čerstvé listy višně, černého rybízu, křenu nebo vinné révy a květy kopru ( všeho dostatek), ovšem nemusí být samozřejmě všechny druhy
popř. kořen křenu na kolečka, oloupaný česnek, feferonka 

Postup přípravy receptu:

Vodu svaříme se solí a necháme zchladnout. Okurky propícháme dostatečně vidličkou,  naskládáme do sklenice, prokládáme koprem, listy, křenem .... Poté zalijeme nálevem a okurky zatížíme, aby byly ponořené. Já používím víčko od menší sklenice, které se vejde do hrdla a přes něj dám křížem špejle. Uzavřeme zlehka víčkem, ne úplně nadoraz a necháme v teple kvasit min. týden. Pokud okurky postupně odebíráme, vždy musíme zbytek opět ponořit. Vytvoří se mléčný zákal, který ovšem nesmí na povrchu vytvořit plíseň.

Žádné komentáře:

Okomentovat