úterý 25. března 2014

Zatočený jahodovo kefírový dort


Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
125g cukru
50g polohrubé mouky
50g škrobové moučky
1/2 balíčku kypřícího prášku
1PL kakaa

Na krém:
750ml kefírového mléka ( já použila nízkotučné)
3PL citronové šťávy
100g cukru
1 vanilkový cukr
200ml smetany na šlehání
10 plátků želatiny

+ na potření dortu 250ml smetany na šlehání
ztužovač šlehačky
300g jahod 

Postup přípravy receptu:

Troubu předehřejeme na 190C.
Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.

Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.
Dáme nabobtnat želatinu. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.
Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek). Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.




 Nakonec ušleháme 250ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.






2 komentáře: