čtvrtek 13. března 2014

Budějická zelnice



Recept na tuto vydatnou  polévku mám od manželovy babičky, která pochází z Plešovic, prý ji tak dělávali, tak jí věřím. Někdy do ní přidávali i brambory, takže to už byl spíše hlavní chod.  A Budějovicím dodnes říká Budějice, takže proto ten název.

Na přípravu budete potřebovat:

1/2 hlávky bílého zelí
1 větší cibule
2 zakysané smetany
kousek másla + 3PL máslové jíšky
ocet na dochucení
špetka drceného kmínu
sůl 

Postup:

Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou nebo vývarem do 3/4 tak, aby se zelí dusilo spíše ve vlastní šťávě. V průběhu vaření můžeme mírně podlévat. Když je zelí měkké, vmícháme teplé zakysané smetany ( ohřejeme je tak, že do nich přidáme několik lžic horké polévky a důkladně promícháme), jinak se nám smetana srazí. Promícháme a vmícháme jíšku. Necháme projít varem cca 5 minut a dochutíme octem. 




Žádné komentáře:

Okomentovat