neděle 16. března 2014

Plzeňské rozpeky, rozpíčky a vdolky

Na přípravu budete potřebovat:

500g hladké mouky
250ml mléka
1cm plátek másla
1 vejce
3/4 kostky čerstvého droždí
špetka cukr
2KL soli 

Postup:

Mouku prosijeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.
V kastrůlku si zahřejeme mléko s máslem tak, aby se máslo rozpustilo a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy. Vypracujeme těsto, mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout. Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky nebo malé, jak budeme chtít. Rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3cm.
Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180C. Pečeme do zlatova.
Můžeme usmažit v oleji z tohoto těsta také vdolky ( viz. foto).

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.
Recept jsem podědila po babičce a mamince.





Žádné komentáře:

Okomentovat